INFORMAČNÝ LIST PREDMETU | ||||||||||||||
Vysoká škola: Technická univerzita v Košiciach | ||||||||||||||
Fakulta: Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií | ||||||||||||||
Pracovisko: Ústav zemských zdrojov |
||||||||||||||
Kód predmetu: 21000726 | Názov predmetu: Technika služieb v turizme | |||||||||||||
Type, scope and method of learning activities: Course Type: Prednáška, Seminár Recommended scope of the course content (in hours): Full-time study (hours per week): 2,2 Part-time study (hours per semester): ZS 26,26 Study Method: Prezenčná |
||||||||||||||
Počet kreditov: 3 | ||||||||||||||
Odporúčaný semester štúdia: ZS | ||||||||||||||
Odporúčaný semester | Študijný program | Stupeň štúdia | Metóda štúdia | |||||||||||
2.rok ZS | Geoturizmus (GT_Bc_E_2023) Geoturizmus (GT_Bc_D_sk) |
1. 1. |
Prezenčná Prezenčná |
|||||||||||
4.rok ZS | Geoturizmus (GT_Bc_E_sk) | 1. | Prezenčná | |||||||||||
Stupeň štúdia: | ||||||||||||||
Podmieňujúce predmety: | ||||||||||||||
Podmienky na absolvovanie predmetu: Spôsob hodnotenia a skončenia štúdia predmetu: Zápočet a skúška Priebežné hodnotenie (PH): Študent prospeje v PH a získa zápočet, keď splní podmienku získať min. 16% z 30%. Predmet, ktorý sa končí zápočtom a skúškou, má stanovený pomer, v ktorom sa rozdelí 100 % za celý predmet medzi zápočet – priebežné hodnotenie predmetu na základe výsledkov priebežných kontrol počas semestra a skúšku – záverečné hodnotenie predmetu. Skúšku z predmetu, ktorý sa končí zápočtom a skúškou, môže vykonať len študent, ktorému bol udelený za príslušný predmet zápočet. Podmienkou pre udelenie zápočtu je získať nadpolovičný počet z celkového počtu percent pridelených na zápočet a max. 3 ospravedlnené neúčasti na cvičení. Maximálny zisk za zápočet je 30%. Záverečné hodnotenie (ZH): Študent prospeje v ZH a úspešne vykoná skúšku, keď splní podmienku získať min. 36% z 70%. Celkové hodnotenie predmetu, ktorý sa končí zápočtom a skúškou, pozostáva zo súčtu percent získaných za zápočet a percent získaných za skúšku a hodnotí sa známkou podľa § 14 ods. 8 študijného poriadku. Študent uzavrie predmet a získa príslušný počet kreditov vtedy, ak získa po nadpolovičnom počte z percent vyčlenených tak pre zápočet, ako aj pre skúšku z daného predmetu. V priebehu semestra bude 1 písomná previerka za 30 bodov, zápočet nebude udelený študentovi, ktorý získa menej ako 16 bodov. Skúška je ústna. Celkové hodnotenie: CH je suma hodnotení získaných študentom za hodnotené obdobie. Celkový výsledok sa stanoví v súlade s vnútornými predpismi TUKE. (študijný poriadok, vnútorný predpis zásady doktorandského štúdia) |
||||||||||||||
Výsledky vzdelávania: študent získa prehľad o službách cestovného ruchu a aktuálnej legislatíve pre tento odbor podnikania. |
||||||||||||||
Stručná osnova predmetu: 1. Kategorizácia ubytovacích zariadení a Hotelstars Union 2. Zákon 170/2018 o zájazdoch, spojených službách cestovného ruchu, niektorých podmienkach podnikania v cestovnom ruchu a o zmene a doplnení niektorých zákonov 3. Ubytovacie zariadenia a franchising, charakteristika, výhody a nevýhody 4. Služby cestnej dopravy, materiálno- technické podmienky, sortiment poskytovaných služieb, cestovné poriadky, práva a povinnosti cestujúcich, zľavy, Nariadenie EP a Rady 181/2011 5. Letecká doprava- charakterizovať delenie, sortiment poskytovaných služieb, práva cestujúcich podľa Nariadenia EP a Rady 261/2004, letové poriadky, tarify, reklamácie 6. Železničná doprava- stav na Slovensku, trendy vo svete, materiálno-technické podmienky, druhy/kategórie vlakov osobnej dopravy, sortiment poskytovaných služieb, práva cestujúcich - Nariadenia EP a Rady 782/2021, zľavy 7. Charakteristika kongresových podujatí, materiálne podmienky a význam kongresových služieb 8. Služby ubytovacích zariadení- činnosť recepcie, concierge, housekeeping, starostlivosť o hosťa 9. Služby kúpeľného CR, klasifikácia kúpeľných služieb, druhy kúpeľných pobytov 10. Služby vidieckeho CR, ubytovacie, stravovacie, doplnkové služby na vidieku 11. Obsluha pri spoločnom stravovaní – tabuľový systém, koktail, záhradná slávnosť, recepcia, raut, banket, Individuálna obsluha – francúzsky, brigádny a rajónový systém obsluhy |
||||||||||||||
Odporúčaná literatúra: DERCO, Ján. Procesy geoturizmu : Služby cestovného ruchu a sprievodcovská činnosť. Vyd. 1. Košice : Edičné stredisko, Fakulta BERG TU Košice, 2010. 65 s. ISBN 978-80-553-0575-2. Ľudmila Novacká a kolektív: Cestovný ruch, technika služieb, delegát a sprievodca, 1. vyd. Bratislava : Ekonóm, 2010. ISBN 978-80-225-2982-2 Monika Palatková, Eva Mráčková, Milan Kittner, Ondřej Kašťák, Josef Šesták: Management cestovních kanceláří a agentur, Praha: Grada., 2012. ISBN 9788024737515 |
||||||||||||||
Odporúčané voliteľné súčasti programu: |
||||||||||||||
Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu: slovenský, anglický | ||||||||||||||
Poznámky: Pre úspešné absolvovanie predmetu je potrebné získať zápočet a úspešne absolvovať skúšku. To v sebe zahŕňa účasť študenta na vzdelávacích činnostiach priamej výučby, na prednáškach, cvičeniach, ako aj samostatné štúdium a aj samostatnú tvorivú činnosť študenta pri spracovaní semestrálneho zadania/zadaní, projektu na stanovenú tému, v stanovenom rozsahu, v stanovenom prevedení spolu 90 h časovej náročnosti práce študenta za semester. | ||||||||||||||
Hodnotenie predmetov: Celkový počet hodnotených študentov: 317 |
||||||||||||||
A | B | C | D | E | FX | |||||||||
5% | 13% | 18% | 16% | 19% | 28% | |||||||||
Zabezpečuje: Ing. Ján Derco, PhD. |
||||||||||||||
Dátum poslednej zmeny: 01.09.2023 | ||||||||||||||
Schválil: osoba/osoby zodpovedné za študijný program | ||||||||||||||