INFORMAČNÝ LIST PREDMETU
Vysoká škola: Technická univerzita v Košiciach
Fakulta: Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií
Pracovisko: Ústav zemských zdrojov
Kód predmetu: 29000575 Názov predmetu: GEO-Fberg-2.Nemecký jazyk IV.
Type, scope and method of learning activities:
Course Type: Seminár
Recommended scope of the course content (in hours):
Full-time study (hours per week): 2
Part-time study (hours per semester): LS 26
Study Method:
Počet kreditov: 1
Odporúčaný semester štúdia: LS
Odporúčaný semester Študijný program Stupeň štúdia Metóda štúdia
Stupeň štúdia: 1.
Podmieňujúce predmety:
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Spôsob hodnotenia a skončenia štúdia predmetu: Klasifikovaný zápočet
Priebežné hodnotenie (PH): Študent prospeje v PH a získa zápočet, keď splní podmienku získať min. 51% z 100%.
priebežné testovanie (20 bodov)
Záverečné hodnotenie (ZH):
záverečný test (80 bodov)
Celkové hodnotenie: CH je suma hodnotení získaných študentom za hodnotené obdobie. Celkový výsledok sa stanoví v súlade s vnútornými predpismi TUKE. (študijný poriadok, vnútorný predpis zásady doktorandského štúdia)
Výsledky vzdelávania:
Osvojenie pokročilých jazykových znalostí z príslušného cudzieho jazyka a postupné získavanie ďalších jazykových, sociálnych a interkultúrnych kompetencií zameraných na cestovný ruch (hotelierstvo, gastronómia, doprava)  v rámci štyroch jazykových zručností – počúvania s porozumením, rozprávania, čítania s porozumením a písania. Nadobudnutie jazykových kompetencií v oblasti kariéry – žiadosť o zamestnanie, životopis, pohovor na výberovom konaní. Osvojenie  komunikačnej stratégie v obchodnej korešpondencii. Vybudovanie, rozvinutie a upevnenie gramatického systému a odbornej slovnej zásoby.
Stručná osnova predmetu:
Dovolenkové trendy. Profesijný životopis. Wellness. Počasie.
Objednávanie. Hotelový servis. Telefonovanie. Rezervácia. Komunikácia s hosťom. Sťažnosti. Korešpondencia: rezervácia a potvrdenie rezervácie.
Geografia a turizmus. Romantická cesta. Zimná dovolenka. Jedlá a nápoje. Ostrovy. Korešpondencia: Reklamácia.
Odporúčaná literatúra:
Grunwald, A. Deutsch im Tourismus. Cornelsen, 2014.
Born, K. a kol. Erfolgreich in Gastronomie und Hotellerie. Cornelsen, 2011.
Lemcke, Ch. – Rohrmann, L. Grammatik Intensivtrainer A2. Langenscheidt, 2006.
Ptak, M. Grammatik Intensivtrainer B1. Langenscheidt, 2010.
Pilaski, A. a kol. Entdeckungsreise D-A-CH. Kursbuch zur Landeskunde. Langenscheidt, 2011.
Odporúčané voliteľné súčasti programu:
Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu:
Poznámky: Pre úspešné absolvovanie predmetu je potrebné získať zápočet. To v sebe zahŕňa účasť študenta na vzdelávacích činnostiach priamej výučby, na  cvičeniach, ako aj samostatné štúdium a aj samostatnú tvorivú činnosť študenta pri spracovaní semestrálneho projektu na stanovenú tému, v stanovenom rozsahu, v stanovenom prevedení spolu 40 h časovej náročnosti práce študenta za semester.
Hodnotenie predmetov:
Celkový počet hodnotených študentov: 346
  A B C D E FX  
  23% 27% 18% 16% 11% 5%  
Zabezpečuje:
prof. Ing. Andrea Rosová, PhD.
Dátum poslednej zmeny: 01.09.2023
Schválil: osoba/osoby zodpovedné za študijný program