INFORMAČNÝ LIST PREDMETU | ||||||||||||||
Vysoká škola: Technická univerzita v Košiciach | ||||||||||||||
Fakulta: Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií | ||||||||||||||
Pracovisko: Ústav zemských zdrojov |
||||||||||||||
Kód predmetu: 2129831 | Názov predmetu: Nové trendy dopravných služieb v cestovnom ruchu | |||||||||||||
Type, scope and method of learning activities: Course Type: Prednáška, Seminár Recommended scope of the course content (in hours): Full-time study (hours per week): 2,2 Part-time study (hours per semester): ZS 26,26/LS 26,26 Study Method: Prezenčná |
||||||||||||||
Počet kreditov: 5 | ||||||||||||||
Odporúčaný semester štúdia: ZS, LS | ||||||||||||||
Odporúčaný semester | Študijný program | Stupeň štúdia | Metóda štúdia | |||||||||||
2.rok LS | Geoturizmus (GT_Bc_E_2023) Geoturizmus (GT_Bc_D_sk) |
1. 1. |
Prezenčná Prezenčná |
|||||||||||
3.rok ZS | Geoturizmus (GT_Bc_E_sk) | 1. | Prezenčná | |||||||||||
Stupeň štúdia: | ||||||||||||||
Podmieňujúce predmety: | ||||||||||||||
Podmienky na absolvovanie predmetu: Spôsob hodnotenia a skončenia štúdia predmetu: Zápočet a skúška Priebežné hodnotenie (PH): Študent prospeje v PH a získa zápočet, keď splní podmienku získať min. 16% z 30%. 2 testy 1 zadanie Záverečné hodnotenie (ZH): Študent prospeje v ZH a úspešne vykoná skúšku, keď splní podmienku získať min. 36% z 70%. písomná skúška Celkové hodnotenie: CH je suma hodnotení získaných študentom za hodnotené obdobie. Celkový výsledok sa stanoví v súlade s vnútornými predpismi TUKE. (študijný poriadok, vnútorný predpis zásady doktorandského štúdia) |
||||||||||||||
Výsledky vzdelávania: Cieľom je oboznámiť študentov so základnými technikami cestovného ruchu, členiť a podať prehľad služieb cestovného ruchu, ďalej porozumieť komplexnosti pojatia problematiky pre cestovný ruch. |
||||||||||||||
Stručná osnova predmetu: Prednášky: Úvodná prednáška, oboznámenie študentov s podmienkami pre skúšku Cestovný ruch, podstata a osobitosti služieb cestovného ruchu Klasifikácia cestovného ruchu a komplexnosť služieb Dopravné služby, delenie dopravy z hľadiska druhu dopravy, z hľadiska pravidelnosti a z teritoriálneho hľadiska Cestná doprava – materiálno-technické podmienky, cestovné poriadky, dopravné ceniny, tarify, zľavy a reklamácie Železničná doprava – materiálno-technické podmienky, cestovné poriadky, dopravné ceniny, tarify, zľavy a reklamácie. Letecká doprava – materiálno-technické podmienky, cestovné poriadky, dopravné ceniny, tarify, zľavy a reklamácie Vodná doprava – materiálno-technické podmienky, cestovné poriadky, dopravné ceniny, tarify, zľavy a reklamácie Ubytovacie služby, ich zariadenia a klasifikácia, kategorizácia Základná charakteristika ubytovacích zariadení, systém ubytovacieho zariadenia a jeho organizácia v hotely Franchising a ubytovacie zariadenia Stravovacie služby a ich kategorizácia. Ponuka a odbyt produktu pohostinských odbytových stredísk Nové formy stravovania. Vzťah stravovacieho a ubytovacieho zariadenia Cvičenia: Úvod do štúdia. Oboznámenie s obsahom cvičení. Stanovenie podmienok pre získanie zápočtu. Odporúčaná literatúra Ozrejmenie si základných pojmov a techník cestovného ruchu Zájazdová činnosť cestovných kancelárií, prehľad služieb cestovného ruchu Cestná doprava, infraštruktúra cestnej komunikácii Zabezpečenie železničnej dopravy v jednotlivých turistických regiónoch, železničná sieť a služby železničnej dopravy Zápočtová písomka č. 1 Letecká doprava, jej výhody a nevýhody, Letecké spoločnosti Vodná doprava – vnútrozemská SR, námorná doprava Ubytovacie služby, ich kategorizácia a organizácia, cenová politika a spôsob zúčtovania s hosťom Stravovacie služby, ich kategorizácia a technika Prezentácia zadania Zápočtová písomka č. 2 Udelenie zápočtu ( Oprava zápočtovej písomky č. 1 a 2. ) |
||||||||||||||
Odporúčaná literatúra: 1. BOROVSKÝ, J., SMOLKOVÁ, E., NIŇAJOVÁ, I.: Cestovný ruch - trendy a perspektívy, IURA Edition, Bratislava, 2008, ISBN 978-80-8078-215-3 2. HORNER, J., SWARBROOKE, S.: Cestovní ruch, ubytování a stravování, využití volného času, Aplikovaný marketing služeb, Grada, Praha, 2003, ISBN: 80-247-0202-9 3. ĎAĎO, J. a kol.: Marketing služieb, Epos, Martin, 2006, ISBN: 80-8057-662-9 |
||||||||||||||
Odporúčané voliteľné súčasti programu: |
||||||||||||||
Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu: slovenský, anglický | ||||||||||||||
Poznámky: Pre úspešné absolvovanie predmetu je potrebné získať zápočet a úspešne absolvovať skúšku. To v sebe zahŕňa účasť študenta na vzdelávacích činnostiach priamej výučby, na prednáškach, cvičeniach, ako aj samostatné štúdium a aj samostatnú tvorivú činnosť študenta pri spracovaní semestrálneho zadania/zadaní, projektu na stanovenú tému, v stanovenom rozsahu, v stanovenom prevedení spolu 150 h časovej náročnosti práce študenta za semester. | ||||||||||||||
Hodnotenie predmetov: Celkový počet hodnotených študentov: 472 |
||||||||||||||
A | B | C | D | E | FX | |||||||||
44% | 38% | 8% | 3% | 1% | 6% | |||||||||
Zabezpečuje: Ing. Daniela Marasová, PhD. |
||||||||||||||
Dátum poslednej zmeny: 01.09.2023 | ||||||||||||||
Schválil: osoba/osoby zodpovedné za študijný program | ||||||||||||||