INFORMAČNÝ LIST PREDMETU
Vysoká škola: Technická univerzita v Košiciach
Fakulta: Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií
Pracovisko: Ústav zemských zdrojov
Kód predmetu: 2118041 Názov predmetu: Hotelierstvo a gastronómia
Type, scope and method of learning activities:
Course Type: Prednáška, Seminár
Recommended scope of the course content (in hours):
Full-time study (hours per week): 2,2
Part-time study (hours per semester): ZS 26,26
Study Method: Prezenčná
Počet kreditov: 4
Odporúčaný semester štúdia: ZS
Odporúčaný semester Študijný program Stupeň štúdia Metóda štúdia
1.rok ZS Geoturizmus (GT_Ing_E_2023)
Geoturizmus (GT_Ing_D_sk)
Geoturizmus (GT_Ing_E)
2.
2.
2.
Prezenčná
Prezenčná
Prezenčná
Stupeň štúdia:
Podmieňujúce predmety:
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Spôsob hodnotenia a skončenia štúdia predmetu: Zápočet a skúška
Priebežné hodnotenie (PH): Študent prospeje v PH a získa zápočet, keď splní podmienku získať min. 16% z 30%.
Predmet, ktorý sa končí zápočtom a skúškou, má stanovený pomer, v ktorom sa rozdelí 100 % za celý predmet medzi  zápočet – priebežné hodnotenie predmetu na základe výsledkov priebežných kontrol počas semestra a skúšku – záverečné hodnotenie predmetu. Skúšku z predmetu, ktorý sa končí zápočtom a skúškou, môže vykonať len študent, ktorému bol udelený za príslušný predmet zápočet. Podmienkou pre udelenie zápočtu je získať nadpolovičný počet z celkového počtu percent pridelených na zápočet a max. 3 ospravedlnené neúčasti na cvičení. Maximálny zisk za zápočet je 30%.
Záverečné hodnotenie (ZH): Študent prospeje v ZH a úspešne vykoná skúšku, keď splní podmienku získať min. 36% z 70%.
Celkové hodnotenie predmetu, ktorý sa končí zápočtom a skúškou, pozostáva zo súčtu percent získaných za zápočet a percent získaných za skúšku a hodnotí sa známkou podľa § 14 ods. 8 študijného poriadku. Študent uzavrie predmet a získa príslušný počet kreditov vtedy, ak získa po nadpolovičnom počte z percent vyčlenených tak pre zápočet, ako aj pre skúšku z daného predmetu.  V priebehu semestra bude kontrolná písomka za 30 bodov, zápočet nebude udelený študentovi, ktorý získa menej ako 16 bodov. Skúška je ústna.
Celkové hodnotenie: CH je suma hodnotení získaných študentom za hodnotené obdobie. Celkový výsledok sa stanoví v súlade s vnútornými predpismi TUKE. (študijný poriadok, vnútorný predpis zásady doktorandského štúdia)
Výsledky vzdelávania:
študent získa prehľad o procesoch prebiehajúcich v ubytovacom a reštauračnom zariadení, aktuálnej legislatíve pre tento odbor podnikania, súčasných trendoch v tejto oblasti atď.
Stručná osnova predmetu:
1.  Živnostenský zákon – požiadavky na vykonávanie pohostinskej činnosti a ubytovacích služieb
2.      Vyhláška MZ SR 259/2008 Z.z. o podmienkach o požiadavkách na byty nižšieho štandardu, vnútorné prostredie budov a ubytovacie zariadenia, požiadavky na hotel, motel a penzión podľa Vyhlášky MŽP 532/2002 Z.z.
3.      Prevádzkový poriadok ubytovacieho zariadenia a stravovacieho zariadenia
4.      Kategorizácia ubytovacích zariadení – Hotelstars Union
5.      Požiadavky na zariadenia spol. stravovania podľa vyhlášky MZ SR 533/2007 Z.z., HACCP
6.      Poskytovanie údajov štatistickému úradu, mestám, obciam a mestským častiam- povinnosti ubytovacích zariadení a zariadení spoločného stravovania, legislatívne požiadavky  na pobyt cudzincov
7.      Reklamácie, práva a povinnosti upravené v Ubytovacom poriadku, zodpovednosť za škodu na vnesených a odložených veciach
8.      Legislatívne požiadavky súvisiace s daňou za ubytovanie a s daňou z alkoholických nápojov
9.      Jedálny a nápojový lístok
10.     Organizačná štruktúra hotela, Outsourcing
11.     Zber a manipulácia biologicky rozložiteľného odpadu zo zariadení spoločného stravovania
12.     Autorský zákon- povinnosti vyplývajúce pre podnikateľov v hotelierstve a gastronómii
13.     Ubytovací úsek – recepcia (check-in, check-out, up-selling), housekeeping, concierge, bezpečnosť – prevencia
14.     Revenue management a základné sledované ukazovatele ubytovacieho úseku
Odporúčaná literatúra:
Křížek, F., Neufus, J. Moderní hotelový management. 1. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 9788024738680.  
Hotelier. Direct press s.r.o. Žilina, ISSN 1337-0545
Derco,J.,  Mixtaj, L.: Hotelierstvo, 1. vyd. Košice : TU, 2011. 67 s., ISBN 978-80-553-0694-0
Stárek,V., Vaculka,J.: Ubytovací úsek v oblasti cestovního ruchu, ESF, MPSV, Ministerstvo pro místní rozvoj. 92s.
Odporúčané voliteľné súčasti programu:
Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu: slovenský, anglický
Poznámky: Pre úspešné absolvovanie predmetu je potrebné získať zápočet a úspešne absolvovať skúšku. To v sebe zahŕňa účasť študenta na vzdelávacích činnostiach priamej výučby, na prednáškach, cvičeniach, ako aj samostatné štúdium a aj samostatnú tvorivú činnosť študenta pri spracovaní semestrálneho zadania/zadaní, projektu na stanovenú tému, v stanovenom rozsahu, v stanovenom prevedení spolu 120 h časovej náročnosti práce študenta za semester.
Hodnotenie predmetov:
Celkový počet hodnotených študentov: 1021
  A B C D E FX  
  23% 24% 18% 14% 9% 11%  
Zabezpečuje:
Ing. Ján Derco, PhD.
Dátum poslednej zmeny: 01.09.2023
Schválil: osoba/osoby zodpovedné za študijný program