INFORMAČNÝ LIST PREDMETU | ||||||||||||||
Vysoká škola: Technická univerzita v Košiciach | ||||||||||||||
Fakulta: Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií | ||||||||||||||
Pracovisko: Ústav zemských zdrojov |
||||||||||||||
Kód predmetu: 2118041 | Názov predmetu: Hotelierstvo a gastronómia | |||||||||||||
Type, scope and method of learning activities: Course Type: Prednáška, Seminár Recommended scope of the course content (in hours): Full-time study (hours per week): 2,2 Part-time study (hours per semester): ZS 26,26 Study Method: Prezenčná |
||||||||||||||
Počet kreditov: 4 | ||||||||||||||
Odporúčaný semester štúdia: ZS | ||||||||||||||
Odporúčaný semester | Študijný program | Stupeň štúdia | Metóda štúdia | |||||||||||
1.rok ZS | Geoturizmus (GT_Ing_E_2023) Geoturizmus (GT_Ing_D_sk) Geoturizmus (GT_Ing_E) |
2. 2. 2. |
Prezenčná Prezenčná Prezenčná |
|||||||||||
Stupeň štúdia: | ||||||||||||||
Podmieňujúce predmety: | ||||||||||||||
Podmienky na absolvovanie predmetu: Spôsob hodnotenia a skončenia štúdia predmetu: Zápočet a skúška Priebežné hodnotenie (PH): Študent prospeje v PH a získa zápočet, keď splní podmienku získať min. 16% z 30%. Predmet, ktorý sa končí zápočtom a skúškou, má stanovený pomer, v ktorom sa rozdelí 100 % za celý predmet medzi zápočet – priebežné hodnotenie predmetu na základe výsledkov priebežných kontrol počas semestra a skúšku – záverečné hodnotenie predmetu. Skúšku z predmetu, ktorý sa končí zápočtom a skúškou, môže vykonať len študent, ktorému bol udelený za príslušný predmet zápočet. Podmienkou pre udelenie zápočtu je získať nadpolovičný počet z celkového počtu percent pridelených na zápočet a max. 3 ospravedlnené neúčasti na cvičení. Maximálny zisk za zápočet je 30%. Záverečné hodnotenie (ZH): Študent prospeje v ZH a úspešne vykoná skúšku, keď splní podmienku získať min. 36% z 70%. Celkové hodnotenie predmetu, ktorý sa končí zápočtom a skúškou, pozostáva zo súčtu percent získaných za zápočet a percent získaných za skúšku a hodnotí sa známkou podľa § 14 ods. 8 študijného poriadku. Študent uzavrie predmet a získa príslušný počet kreditov vtedy, ak získa po nadpolovičnom počte z percent vyčlenených tak pre zápočet, ako aj pre skúšku z daného predmetu. V priebehu semestra bude kontrolná písomka za 30 bodov, zápočet nebude udelený študentovi, ktorý získa menej ako 16 bodov. Skúška je ústna. Celkové hodnotenie: CH je suma hodnotení získaných študentom za hodnotené obdobie. Celkový výsledok sa stanoví v súlade s vnútornými predpismi TUKE. (študijný poriadok, vnútorný predpis zásady doktorandského štúdia) |
||||||||||||||
Výsledky vzdelávania: študent získa prehľad o procesoch prebiehajúcich v ubytovacom a reštauračnom zariadení, aktuálnej legislatíve pre tento odbor podnikania, súčasných trendoch v tejto oblasti atď. |
||||||||||||||
Stručná osnova predmetu: 1. Živnostenský zákon – požiadavky na vykonávanie pohostinskej činnosti a ubytovacích služieb 2. Vyhláška MZ SR 259/2008 Z.z. o podmienkach o požiadavkách na byty nižšieho štandardu, vnútorné prostredie budov a ubytovacie zariadenia, požiadavky na hotel, motel a penzión podľa Vyhlášky MŽP 532/2002 Z.z. 3. Prevádzkový poriadok ubytovacieho zariadenia a stravovacieho zariadenia 4. Kategorizácia ubytovacích zariadení – Hotelstars Union 5. Požiadavky na zariadenia spol. stravovania podľa vyhlášky MZ SR 533/2007 Z.z., HACCP 6. Poskytovanie údajov štatistickému úradu, mestám, obciam a mestským častiam- povinnosti ubytovacích zariadení a zariadení spoločného stravovania, legislatívne požiadavky na pobyt cudzincov 7. Reklamácie, práva a povinnosti upravené v Ubytovacom poriadku, zodpovednosť za škodu na vnesených a odložených veciach 8. Legislatívne požiadavky súvisiace s daňou za ubytovanie a s daňou z alkoholických nápojov 9. Jedálny a nápojový lístok 10. Organizačná štruktúra hotela, Outsourcing 11. Zber a manipulácia biologicky rozložiteľného odpadu zo zariadení spoločného stravovania 12. Autorský zákon- povinnosti vyplývajúce pre podnikateľov v hotelierstve a gastronómii 13. Ubytovací úsek – recepcia (check-in, check-out, up-selling), housekeeping, concierge, bezpečnosť – prevencia 14. Revenue management a základné sledované ukazovatele ubytovacieho úseku |
||||||||||||||
Odporúčaná literatúra: Křížek, F., Neufus, J. Moderní hotelový management. 1. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 9788024738680. Hotelier. Direct press s.r.o. Žilina, ISSN 1337-0545 Derco,J., Mixtaj, L.: Hotelierstvo, 1. vyd. Košice : TU, 2011. 67 s., ISBN 978-80-553-0694-0 Stárek,V., Vaculka,J.: Ubytovací úsek v oblasti cestovního ruchu, ESF, MPSV, Ministerstvo pro místní rozvoj. 92s. |
||||||||||||||
Odporúčané voliteľné súčasti programu: |
||||||||||||||
Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu: slovenský, anglický | ||||||||||||||
Poznámky: Pre úspešné absolvovanie predmetu je potrebné získať zápočet a úspešne absolvovať skúšku. To v sebe zahŕňa účasť študenta na vzdelávacích činnostiach priamej výučby, na prednáškach, cvičeniach, ako aj samostatné štúdium a aj samostatnú tvorivú činnosť študenta pri spracovaní semestrálneho zadania/zadaní, projektu na stanovenú tému, v stanovenom rozsahu, v stanovenom prevedení spolu 120 h časovej náročnosti práce študenta za semester. | ||||||||||||||
Hodnotenie predmetov: Celkový počet hodnotených študentov: 1021 |
||||||||||||||
A | B | C | D | E | FX | |||||||||
23% | 24% | 18% | 14% | 9% | 11% | |||||||||
Zabezpečuje: Ing. Ján Derco, PhD. |
||||||||||||||
Dátum poslednej zmeny: 01.09.2023 | ||||||||||||||
Schválil: osoba/osoby zodpovedné za študijný program | ||||||||||||||