INFORMAČNÝ LIST PREDMETU
Vysoká škola: Technická univerzita v Košiciach
Fakulta: Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií
Pracovisko: Ústav zemských zdrojov
Kód predmetu: 21000472 Názov predmetu: Zdravotné riziká v turizme
Type, scope and method of learning activities:
Course Type: Prednáška, Seminár
Recommended scope of the course content (in hours):
Full-time study (hours per week): 2,2
Part-time study (hours per semester): ZS 26,26/LS 26,26
Study Method: Prezenčná
Počet kreditov: 5
Odporúčaný semester štúdia: ZS, LS
Odporúčaný semester Študijný program Stupeň štúdia Metóda štúdia
1.rok LS Geoturizmus (GT_Ing_E_2023)
Geoturizmus (GT_Ing_D_sk)
2.
2.
Prezenčná
Prezenčná
2.rok ZS Geoturizmus (GT_Ing_E) 2. Prezenčná
Stupeň štúdia:
Podmieňujúce predmety:
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Spôsob hodnotenia a skončenia štúdia predmetu: Zápočet a skúška
Priebežné hodnotenie (PH): Študent prospeje v PH a získa zápočet, keď splní podmienku získať min. 16% z 30%.
Podmienky udelenia zápočtu:
Aktívna účasť na cvičeniach – max. 3 ospravedlnené neúčasti. Úspešné absolvovanie 1 priebežnej kontroly (test) – max. 15 bodov., min. 8 bodov. Ak študent nezíska z priebežnej písomky nadpolovičnú väčšinu bodov, má právo na jednu opravu. Vypracovanie a odprezentovanie semestrálneho zadania (max. 15 bodov).
Záverečné hodnotenie (ZH): Študent prospeje v ZH a úspešne vykoná skúšku, keď splní podmienku získať min. 36% z 70%.
Pre úspešné absolvovanie predmetu je potrebné získať zápočet a úspešne absolvovať skúšku.
Skúška:   písomná – max. 70 bodov, min. 36 bodov.
Ak študent nezíska zo skúšky nadpolovičnú väčšinu bodov v riadnom termíne, má právo na jeden opravný termín a dekanský termín.
Celkové hodnotenie: CH je suma hodnotení získaných študentom za hodnotené obdobie. Celkový výsledok sa stanoví v súlade s vnútornými predpismi TUKE. (študijný poriadok, vnútorný predpis zásady doktorandského štúdia)
Výsledky vzdelávania:
Získanie základných vedomostí o zdravotných rizikách v cestovnom ruchu, tak pri cestovaní ako aj pri poskytovaní služieb v oblasti cestovného ruchu.
Predmet poskytuje praktické informácie o zdravotných nástrahách turistov, personálu zariadení cestovného ruchu a cestovných kancelárii. Poslucháči si osvoja poznatky týkajúce sa najčastejších nákaz ohrozujúcich turistov (ich epidemiológiu, klinický obraz, prevenciu), jedovatých a nebezpečných živočíchov, jedovatých rastlín a plodov, charakteristiky turistických destinácii z hľadiska zdravotnej rizikovosti. Dôraz je kladený na  osvojení si znalostí profylaxie a prvej pomoci.
Súčasťou predmetu sú poznatky dôležité pri prevádzkovaní zariadení cestovného ruchu týkajúce sa hygienicky nežiadúcich živočíchov, skladových škodcov, škodcov stavebných objektov a spôsoboch prevencie výskytu a likvidácie týchto nežiadúcich organizmov.
Stručná osnova predmetu:
Zdravotné riziká v turizme – kategorizácia.
Bakteriálne, vírusové, protozoálne a mykotické ochorenia , ich epidemiológia, klinický obraz, preventívne opatrenia.
Jedovaté a nebezpečné živočíchy  (charakteristika, rozšírenie, rizikovosť, príznaky,  predchádzanie rizikám, prvá pomoc).
Jedovaté rastliny a plody.
Fyzikálne, chemické, psychosociálne faktory.
Zdravotné riziká v jednotlivých turistických destináciách.
Rizikové skupiny cestovateľov.
Informácie a praktické rady pre turistov – pred cestou, počas pobytu, po návrate, cestovná lekárnička, očkovanie.
Zdravotnícke zariadenia a pracoviská poskytujúce konzultácie o zdravotných rizikách v jednotlivých krajinách, prevencii a očkovaní v SR. Zdravotnícke zariadenia v cudzine.
Škodcovia v zariadeniach CR (hygienicky nežiadúce živočíchy, skladoví škodcovia – škodcovia potravín, škodcovia materiálov– škodcovia dreva, textilu, kože, kožušín a škodcovia stavebných objektov). Spôsoby prevencie pred nežiadúcimi živočíchmi. Odstránenie nežiadúcich organizmov – dezinfekcia, dezinsekcia, deratizácia.
Odporúčaná literatúra:
Maďar, R.: Ochrana zdravia na cestách. Martin, Osveta, 2008, 136 s.
Beran, J., Vaništa, J. a kol.: Základy cestovního lékařství. Praha, Galén, 2006, 288 s.
Holečková, K.: Cestovná medicína v praxi. Bratislava, Raabe, 2008, 960 s.
Altmann, H.: Jedovaté rastliny a živočíchy okolo nás. Ivanka pri Dunaji, Slovo, 1998, 144 s.
Boleček, P. a kol.: Jedovaté a nebezpečné organizmy. Nitra, FPV UKF Nitra, 148 s.
Koščová, M., Vostal, Z,: Vybrané kapitoly zo zoológie. Košice, Willcom, 2009, 81 s.
International travel and health. WHO, Geneva, Switzerland, 2012, 275 p. ISBN 978-92-4-158047-2
CDC Health Information for International Travel.  Centres for Disease Control and Prevention, Atlanta, USA, 2015 ,688 p. ISBN 978-0-19-937915-6
Odporúčané voliteľné súčasti programu:
Jazyk, ktorého znalosť je potrebná na absolvovanie predmetu: slovenský, anglický
Poznámky: Pre úspešné absolvovanie predmetu je potrebné získať zápočet a úspešne absolvovať skúšku. To v sebe zahŕňa účasť študenta na vzdelávacích činnostiach priamej výučby, na prednáškach, cvičeniach, ako aj samostatné štúdium a aj samostatnú tvorivú činnosť študenta pri spracovaní semestrálneho zadania/zadaní, projektu na stanovenú tému, v stanovenom rozsahu, v stanovenom prevedení spolu 150 h časovej náročnosti práce študenta za semester.
Hodnotenie predmetov:
Celkový počet hodnotených študentov: 539
  A B C D E FX  
  22% 24% 23% 16% 8% 6%  
Zabezpečuje:
prof. Ing. Beáta Gavurová, PhD., MBA
Dátum poslednej zmeny: 01.09.2023
Schválil: osoba/osoby zodpovedné za študijný program